St Ives Village Green - A new recreation precinct

Background

St Ives Village Green is one of Ku-ring-gai Council’s largest parks. The park has been progressively developed to serve the community’s evolving recreational needs and contains several facilities, including a children’s playground and a purpose-built skate facility.

The skate park dates back to 1997 and is now due for an upgrade.

Council is planning a new recreation precinct for the area, in keeping with the St Ives Village Green Landscape Master Plan and Plan of Management.

The new recreation precinct

A final concept design for the new recreation precinct was adopted by Council on 14 June 2016. The final concept was guided by extensive community consultation which provided valuable insights into the use of the area and its proposed facilities.

The design includes a new children’s play space and a skate area, with a central promenade linking facilities with the surrounding park. New paths, seating, shelters, lighting, picnic facilities, shade tree planting and landscaping are also planned, together with improvements to the existing public toilets and the St Ives youth centre.

The adopted design seeks to provide a balanced solution considering the many and varied opinions expressed. It addresses safety and security, access and inclusion, vegetation and planting and the works proposed will improve the overall accessibility, inclusivity, appearance and amenity of the site.

The new precinct provides users with a range of recreational opportunities encouraging interaction of genders, age groups, cultural backgrounds and abilities. The design includes facilities aimed at those who are unable or may choose not to participate in organised sport.
The design emphasis is one of inclusivity and promotes a communal play approach supporting equitable access. The new precinct will provide a range of recreation opportunities with clear graduated challengers for users. 

Key features of the design

  • an inclusive children’s playspace providing junior, adventure, active, social and quiet play experiences suitable for children of varying ages and abilities
  • a flowing, contemporary and challenging new skate bowl and plaza area suitable for a wide range of user types, styles and skill levels
  • an adaptable performance area with raised sloped lawn & multi-directional stage for community events
  • a ball sports hardstand area suitable for netball and basketball
  • shaded areas and sunny terraces overlooking play and skate areas
  • picnic facilities for children’s parties and family gatherings
  • wide new pathways with accessible links to facilities
  • coloured pavements for visual interest, reduced glare and wayfinding
  • new seating, shelters, bins and bubblers
  • lighting and possible CCTV
  • retention of existing shade trees where possible
  • new shade tree planting and landscaping with clear sight lines for passive surveillance and public safety

st ives village green

st ives village green

Next steps

The project currently undergoing design development in preparation for detailed documentation and it is anticipated that construction works will commence in 2018 following  a public tender process. You can download plans and view a copy of the latest images below

The final concept design

Interactive version

Click in the middle of the image to view the design in full screen.

Download design

SIVG Final Concept Design and 3D Renders (pdf. 8MB)

For more information

Contact: Lino Querin, Landscape Architect Planner

Email: lquerin@kmc.nsw.gov.au

Phone: (02) 9424 0915

Fax: (02) 9424 0213

Visit: 818 Pacific Highway, Gordon